Anna krijgt heel vaak de vraag: wat is Specialty Coffee dan precies?
Is het een hippe trend, alweer een (nieuwe) hype, … of nog iets anders?
Lees hieronder wat Anna er over te vertellen heeft:
Laat ons beginnen met de vraag: wat is koffie?
Net zoals druiven voor wijn en hop voor bier, groeien koffiebonen aan een plant. Deze plant, ook wel Coffea genoemd, heeft groene bladeren en koffiebesjes. Deze koffiebesjes veranderen van kleur, van groen naar donkerrood, naarmate de plant meer regen en zon hebben gekregen. In zo'n koffiebes zitten één of twee pitten, dat zijn de koffiebonen zoals wij ze kennen. Deze koffiebonen worden vervolgens verwerkt door koffieboeren, gebrand door een koffiebrander en gemaakt door jou of een barista. Een heel klein deel van deze koffiebonen vallen onder de benaming Specialty Coffee!
Specialty Coffee verwijst naar koffie van de hoogste kwaliteit, beoordeeld volgens strikte normen door de Specialty Coffee Association (SCA). In dit proces krijgen koffiebonen een score op basis van factoren zoals smaak, aroma, en zuurgraad. Koffie die een score van 80 of hoger behaalt wordt geclassificeerd als Specialty Coffee. Wat het uniek maakt, is niet alleen de smaak, maar ook herkomst, ethiek, en vakmanschap.
De term Specialty Coffee werd voor het eerst gebruikt door een dame, genaamd Erna Knutsen (1921- 2018), in 1974. Definitie was simpel: bepaalde microklimaten zorgen voor unieke smaakeigenschappen. Deze unieke smaken komen voort uit het terroir (lees: grond, ligging, zonuren, regenuren & hoogte) waarin de koffieplant is verbouwd.
Echter beperkt deze definitie zich tot alleen de groene ongebrande koffieboon. Deze ongebrande koffiebonen hebben de potentie om Specialty Coffee te worden, maar alleen als elke speler in het productieproces optimaal presteert.
- De koffieboer
- De koffiebrander
- De barista (of jij zelf thuis)
Het belang van herkomst en traceerbaarheid:
Wie specialty koffie koopt, koopt een verhaal. Bij Anna benadrukken we graag de reis van boer tot kop. Het begint allemaal met een koffieplant, een gewas dat oorspronkelijk uit het oerwoud afkomstig is. De plant wordt verbouwd in bijna alle landen rondom de evenaar, een soort koffiegordel. De koffieplant hoort tot de Rubiacceeën, de familie van ruwbladigen. Koffiestruiken kunnen in het wild tot wel achttien meter hoog worden. Op de plantages laat men het echter zo ver niet komen en snoeit men regelmatig. De beter gekende koffieplanten zijn:
- Arabica levert zachte en genuanceerde smaken
- Robusta heeft een krachtige, energieke punch
- Liberica verrast met zijn rokerige charme
- Exelsa voegt een unieke twist toe met zijn fruitige, zure tonen
Inzicht in hun oorsprong en kenmerken kan uw koffie-ervaring verbeteren en uw waardering voor elke zetbeurt vergroten.
Volgt Anna dit allemaal zelf op?
Neen, Anna heeft in de loop der jaren een heel fijne band opgebouwd met diverse kleine branders in gans Europa, die stuk voor stuk, een enorm respect hebben voor hun job, de koffieboon, de boer op het veld en zijn familie, .. Zij kopen de boontjes rechtstreeks aan en gaan regelmatig zelf ter plaatse kijken. Deze traceerbaarheid betekent dat je weet waar jouw koffie vandaan komt.
De aangekochte koffiebonen zijn overigens nog groen van kleur en smaakloos maar hebben wel degelijk al een eigen smaakkarakter in zich, wanneer zij in de haven van Antwerpen toekomen en daar bewaard worden onder de meest gunstige omstandigheden. De diverse branders hebben elk hun eigen brandprofielen en dit geeft aan dezelfde boon toch net dat ietsje anders van smaak. Het karakter en het aroma ontwikkelen zich pas tijdens het branden.
Waarom Specialty Coffee beter smaakt?
Versheid: onze branders roosteren elke week verse koffie, wat een intenser aroma en betere smaakprofielen oplevert, wij raden altijd aan de koffie te gebruiken vanaf de vierde dag na branddatum en binnen de drie maand na deze datum.
Bij massaproductie draait het om volume, smaak en ethiek spelen vaak een secundaire rol, ze branden dan ook hel vaak donker om fouten weg te werken.
Specialty coffee, daarentegen, richt zich op kwaliteit over kwantiteit en heeft meestal een lichtere branding dewelke ervoor zorgt dat er een uitgebreid smaakprofiel kan vrijkomen.
Is dat dan het enige wat belangrijk is:
Neen, wij vinden ook duurzaamheid, ethische praktijken en transparantie van groot belang, en onze branders betalen boeren vaak meer dan het dubbele van de marktprijs. Dit is niet alleen beter voor de boeren, maar ook voor de planeet, omdat het gebruik van duurzame landbouwpraktijken zo wordt aangemoedigd.
Wat is de favoriete Specialty Coffee van Anna?
Momenteel gaat Anna voor een kopje Silvio Roberto van Brazilië gezet met de Chemex, geroosterd door de Manhattan Coffee Roasters in Rotterdam. Maar ook een Ethiopia kan ze altijd waarderen en zegt ze zelden neen tegen.
Is Specialty Coffee moeilijker te bereiden?
Absoluut niet! Met de juiste tools, kun je eenvoudig een perfecte kop zetten, of het nu gaat om filter of espresso. En neen dit hoeven absoluut geen dure aankopen te zijn.
Beleef het verschil zelf. Koop jouw specialty coffee vandaag nog en ontdek hoe heerlijk duurzaamheid kan smaken. Ons koffieaanbod kan je makkelijk vinden in onze shop.
Weet je toch niet waar te beginnen? Stuur ons dan zeker een berichtje en dan zoeken we samen naar jouw perfecte koffie.
Liefs, Anna x.